ANTIKONE

Minikollaarit tulevat !

Alkuperäisten ”isojen” kollaarien rinnalle on nyt tullut niiden pienempi versio, pikkusisko, joka on nimetty MINIKOLLAARIKSI. Ideat ja työtavat ovat samankaltaisia kuin varsinaisissa kollaareissa (joskaan sisään jäävää säilytystilaa ei näissä ole). Suurin ero on paljon pienempi koko. Minikollaarit ovat noin kolmanneksen tai neljänneksen varsinaisista kollaareista, mikä tekee niistä helpompia käyttää myös arjessa. (Tyypillisesti minikollaarilla on leveyttä noin 14-16 senttiä, mutta korkeutta vain 6-16 cm — yksittäisissä minikollaareissa on suuria eroja.) Minikollaareilla on myös aina sama hinta: 28 euroa.

Ensimmäiset Antikoneen valmistamat minikollaarit yhteiskuvassa.

”Keskimmäinen” minikollaari lähikuvassa.

Kollaareja voi tilata Antikoneelta suoraan: antikone@paajalkainen.fi

Postituksiin lisätään postikulut (mutta yksillä postimaksuilla kulkee helposti useakin minikollaari). Turussa asuvien kesken voidaan järjestellä kaupantekoja myös kasvotusten 🙂

Enemmän on sopivasti!

Länsimaisella naisella tuppaa olemaan enemmän vaatteita kuin hän ehtii käyttää. Antikone ei välttämättä kannustakaan aina vain uusien ja uusien vaatteiden hankkimiseen. Usein pukeutumispuute voi ratketa vanhoja vaatteita asustamalla!

Antikoneen valmistamat kollaarit eli tekstiilipohjaiset kaulakorut toimittavat milloin solmion, milloin pikkuhuivin tai koristeruusukkeen virkaa. Niitä voi käyttää arkena, osa niistä toimii juhlassakin.

Kollaarin voi pukea yksivärisen mekon kanssa, ja sillä voi juhlistaa vanhaa t-paitaa. Siitä löytyy apu, kun paidassa on turhan avara kaula-aukko. Ja jos muuten mieluisan yläosan väri on väärä, ratkaisu voi olla kasvojen ja vaatteen väliin asetettu kollaari.

Rohkea yhdistää värikkään kollaarin moniväriseen asuun. Enemmän on paremmin!

Kollaarien materiaaleina käytetään kierrätyskankaita sekä nauhoja, lankaa ja helmiä — ja värikyniä ja maalia. Jos kollaarissa on koneommelta, se on vanhaa, sillä Antikoneessa kaikki tehdään käsin. Ompelujälki voikin olla krouvia, ja työstä saattaa löytyä pieniä virheitä. Ne ovat ihmiskäsin tehdyn ”vapaan” käsityön tunnusmerkkejä. 

Jokainen kollaari on erilainen, uniikki. Muutamat kuviokankaat ja koristeluideat toistuvat, mutta ei ole kahta samanlaista.

Useimmat kollaarit ovat ylhäältä tai sivusta auki, jolloin sisälle muodostuu eräänlainen salatasku.

Kollaasiluonteensa takia (eli koska materiaalit ovat kovin monen tyyppisiä) kollaarit pääsääntöisesti eivät kestä vesipesua, joskin tästä voi olla poikkeuksia.

Tarkoitus on, että kollaareja tullaan myymään ensi sijassa kivijalkaliikkeissä; ne eivät ole monestakaan syystä sellaisia tuotteita, joita haluaisi ensi sijassa ostaa verkosta. Tällä hetkellä ensimmäisiä ”harjoitusvaiheen” kollaareja on kuitenkin mahdollista ostaa suoraan Antikoneelta. Tilaukset sähköpostilla antikone@paajalkainen.fi — Hinnat 45 – 128 euroa (riippuen koosta ja koristelun laadusta; hiukan ongelmallisia kappaleita voi tulla myyntiin edullisemminkin). Hinnoissa on mukana ALV (24 % ). Antikone ei toistaiseksi lähetä tuotteita Suomen ulkopuolelle.

Melko iso, L-kokoinen kukkakollaari (n. 15 x 25 cm). Vanhaa raidallista tyynyliinakangasta, harsokangasta, hehkuvanpunaista puuvillakangasta (vanhasta mekosta), puuvillalankaa, koristelulankoja. Niskan taakse solmittavien organzanauhojen pituudet noin 42 ja 43 cm.

Hinta 89 euroa sisältäen postituksen Suomeen.

Varsin iso ja hulvattoman levoton kollaari (n. 15 x 24 cm). Vanhaa tyynyliinakangasta, erilaisia muita kierrätyskankaita, erilaisia lankoja. Solmitaan niskan taakse syreeninvärisillä ohuilla organzanauhoilla, jonka päiden pituudet n. 56 ja 58 cm.

Hinta 75 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen.

Sinisävyinen isohko/korkea kollaari (n. 13 x 24 cm), jossa tyyliteltyjä kukka-aiheita. Vanhaa tyynyliinakangasta, muita kankaita, pitsiä, lankoja. Kiinnitysnauhat tummansinistä organzaa, pituudet n. 48 ja 48 cm.

Hinta 85 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen.

Pienikokoinen kollaari S (n. 14 x 18 cm). Hyvin pehmeää ja ohutta vanhaa tyynyliinakangasta ja kirjailulankoja. Tekstinä ”toivo”. Kiinnitys kaulalle henkäyksenohuella luonnonvalkoisella organzanauhalla, joka on lähes läpinäkyvä. Solmittavien nauhojen pituudet n. 57 ja 58 cm.

Hinta 65 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen. Lähetykseen tarvitaan puh.nro.

Tavallista painavampi, keskikokoinen/iso M/L kollaari (n. 15 x 24 cm), jossa piirroskuva (tussilla). Kahdenlaista vanhaa patja/tyynyliinakangasta, helmiä ja kirjailulankoja sekä nokkosvillalankaa. Kiinnitysnauha on mustaa satiinia, nauhan irrallisten osien pituudet noin 47 ja 49 cm.

Hinta 65 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen. Sitä varten tarvitaan puh.nro.

Hyvin pienikokoinen XS kollaari (n. 11 x 16 cm), jossa tussipiirros ja paljetteja. Vanha patjakangas; paljetit ovat rikkoontuneesta artesaanikaulanauhasta ja saattavat olla jonkinlaista muovia. Kiinnitysnauha on vaaleankeltaista organzaa, varsin läpinäkyvä. Nauhanpäiden pituudet noin 47 ja 49 cm.

Hinta 35 euroa, joka sisältää postituksen Suomeen. Lähetystä varten tarvitaan puh.nro.

Keskikokoinen kukkakollaari M (n. 15 x 21 cm). Vanhaa patjakangasta, skottiruutu/tartan-kangasta, kangaskukan osia, virkattu kukka, erilaisia lankoja. Kiinnitys kaulalle punaisilla samettinauhoilla; nauhojen päät n. 41 ja 43 cm.

Hinta 75 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen. Tilaukseen tarvitaan puh.nro.

Isohko (M/L) kollaari (n. 17 x 19 cm). Kukkia ja tekstiä (kaipaus, tosi). Pehmeää vanhaa tyynyliinakangasta, kangaskukkia, virkkaussykerö, kirjailulankoja. Niskaan solmittavat nauhat mustaa samettia; pituudet n. 56 ja 58 cm.

Hinta 85 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen.

Alla lisäkuva. Vaate on kuvausrekvisiittaa.

Pieni/keskikokoinen kollaari (n. 12 x 18,5 cm), paljon yksityiskohtia. Vvanhaa patjakangasta, kangaskukan osia, helmiä, lankaa jaä tussia. Ripustus mintunvärisellä pitsinauhalla joka solmitaan niskaan. Nauhanpäidet pituudet n. 43 ja n. 46 cm. Tämän kollaarin pieni tasku avautuu etupuolella, koristenauhan alla. Alla oleva pusero on kuvausrekvisiittaa.

Hinta 52 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen.

Keskikokoista aavistuksen isompi kollaari (n. 15,5 x 20 cm). Vanhaa patjakangasta, vanhaa reunapitsiä, kangaskukkien osia, kierrätyslankaa, helmiä, joista kaksi on maalattuja lasihelmiä. Kiinnitykseen farkkunauhat, pituudet n. 42 ja 43 cm.

Hinta 54 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen. Tilaukseen tarvitaan puh.nro.

Keskikokoinen kollaari (n. 14 x 18,5 cm). Ruutukangasta (osa vanhasta esiliinasta) ja kangaskukkien osia, virkattu ruusuke, helmiä ja röpöliäinen tukkalenksu. Kaulalle solmittavat kiinnitysnauhat ovat syklaaminpunaista samettia. Nauhanpäiden pituudet n. 39 ja n. 47 cm.

Hinta 65 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen. Tilaukseen tarvitaan puh.nro.

Kuvassa taustalla oleva pusero on kuvausrekvisiittaa.

Keskikokoinen kukkakollaari (n. 13 x 20 cm). Materiaaleina vanha patjakangas, kangaskukan lehtiä, skottiruutukangasta ja lankaa. Vihreä-valko-punainen koristenauha solmitaan niskan taakse; nauhanpäiden pituus n. 50 cm.

Hinta 29 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen. Tilaukseen tarvitaan puh.nro.

HUOM. Tämä kollaari on B-laatua. Pohjana olevan vanhan patjakankaan sisäpinta on nukan peitossa ja tätä ikivanhaa nukkaa on kulkeutunut neulanpistojen mukana (mikroskooppisia määriä?) myös pintaan, kuten kukkaan. Nukan takia avoimeksi jäänyttä sisätilaa ei myöskään suositella käytettäväksi taskuna.

HUOM. Kaikki kollaarit on tieten tahtoen ja tarkoituksellisesti valmistettu käsin. Niissä muun muassa näkyy ommelta ja pistoja, joista osa on hyvinkin epätasaisia. Tarkoitus ei ole kilpailla koneiden kanssa, vaan nimenomaan julistaa käsityötä ja ihmisen yksilöllistä kosketusta.

Pyynnöstä saa lisäkuvia, mikäli kollaarin jokin yksityiskohta askarruttaa.

HUOM. myynnissä on aina vain tuo yksi kyseinen kollaari, ja kuvauksessa käytetty taustan vaate on aina pelkkää rekvisiittaa, joka ei kuulu kauppaan.

tiedustelut ja tilaukset: antikone@paajalkainen.fi

Antikone on Kustannusosakeyhtiö Pääjalkaisen aputoiminimi, jonka suojissa tehdään sitä, mikä ei itsestäänselvästi kuulu kirjojen kustantamiseen. Antikone vastaa lisäksi Pääjalkaisen tekemien kirjojen kansiratkaisuista.

Antikoneen idea on se, mitä sana itsessään jo merkitsee: ollaan liikkeellä käsin, käsityöläisinä, ihmisen mitoissa ja koossa, siis vapaina koneiden ja konetekniikan rajoista.

Toki Antikone on myös kunnianosoitus Antigonelle, maailmankirjallisuuden ehkä merkittävimmälle naishahmolle. Hänet löytää Sofokleen samannimisestä näytelmästä.

Yhteydenotot:

info@paajalkainen.fi