Pettämätön kauneudentaju

Iiti Elomaa

Pettämätön kauneudentaju

Elämäkertaromaani suomalaisesta taidemaalari Erik Johan Löfgrenistä

ISBN 978-952-7301-08-1

384 sivua

Tervetuloa 1800-luvulle!

Ei ole puhelinta, ei ole sähköpostia. Ei ole pesukoneita, ei jääkaappia, ei etelän hedelmiä. Katuja ei ole kivetetty, ja naisten pitkien hameiden helmat keräävät kadulta rapaa. Yöllä on vaarallista liikkua kaupungilla — ei vain rosvojen, vaan kadulla odottavien kuoppien ja törkykasojen takia. Juna Helsingistä Turkuun kulkee Toijalan kautta — paitsi että alussa ei ole edes junaa, vaan matkaa pitää tehdä hevosvaunuilla.

Kiistellään siitä, pitääkö Suomessa puhua ruotsia vai suomea. Venäjää nyt ei ainakaan! Moni haikailee entisen emämaan suuntaan, vaikka Pietari työllistää tuhansia Suomessa syntyneitä.

Mutta ihmisen mieli on sama ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Jos olet syntynyt taidemaalariksi, maalaat vaikka joutuisit näkemään nälkää.

Maalaat, vaikka joutuisit luopumaan sen tähden elämäsi suuresta rakkaudesta.

Ajan tapoja, ystävyyttä, keksintöjä, rakkauttakin

Iiti Elomaan kirjoittama elämäkertaromaani Pettämätön kauneudentaju kertoo taidemaalari Erik Johan Löfgrenin(1825-1884) värikkäät elämänvaiheet. Samalla se on täysipainoinen historiallinen romaani. Se on moni-ilmeinen sukellus 1800-luvun puolivälin vuosikymmenien suomalaiseen yhteiskuntaan ja taidemaailmaan.

Erik Johan Löfgren, kuvataiteen lyyrinen romantikko, oli ensimmäinen suomalainen ammattilaistaidemaalari. Turkulaissyntyinen Löfgren opiskeli Tukholmassa ja Düsseldorfissa ja erikoistui historiamaalariksi Fredrik Cygnaeuksen ehdotuksesta. Löfgren työskenteli vuosia ulkomailla. Olosuhteiden myötä hänestä kehkeytyi Suomen suuriruhtinaskunnan 1800-luvun puolivälin suosituin muotokuvamaalari. Ateneumin ohella hänen maalauksiaan on esillä valtioneuvoston juhlasalissa Smolnassa sekä presidentinlinnassa. Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär on Löfgrenin tunnetuin historiamaalaus. Maalatakseen sen totuudenmukaisesti hän murtautui vuonna 1862 Turun tuomiokirkossa olevaan Tottien hautaholviin.

**

Iiti (Irmeli) Elomaa, ent. Irmeli Kornienko, o.s. Happonen (s. 1951), merkonomi ja filosofian maisteri, pääaine venäjän kieli. Opiskellut myös kirjallisuutta ja taidehistoriaa. Elomaa työskenteli yli 30 vuotta idänkaupan parissa ja asui useita vuosia Moskovassa sekä Pohjois-Kaukasuksella. 1990-luvulla hän julkaisi pakinoita Savon Sanomissa. Vuonna 1995 Elomaa voitti Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Toimihenkilöjärjestöjen Sivistysliiton kirjoituskilpailun Tietokone – isäntä vai renki. Hän kirjoittaa laululyriikkaa ja on saanut palkintoja sävellys- ja sanoituskilpailuissa. Pettämätön kauneudentaju on Iiti Elomaan ensimmäinen romaani.

Kirjaa voi kysellä kivijalkakaupoista ja se on tilattavissa verkkokaupoista, kuten esim. Booky.fi :

https://www.booky.fi/tuote/iiti_elomaa/pettamaton_kauneudentaju/9789527301081

Kirjan voi tilata myös suoraan Pääjalkaisesta ennakkomaksulla. Tällöin hinta on 28 euroa, ja siihen sisältyy postitus Suomeen. Tilaa täältä: tilaukset@paajalkainen.fi