Pettämätön kauneudentaju

Iiti Elomaa

Pettämätön kauneudentaju

Elämäkertaromaani suomalaisesta taidemaalari Erik Johan Löfgrenistä

ISBN 978-952-7301-08-1

384 sivua

Tervetuloa 1800-luvulle!

Ei ole puhelinta, ei ole sähköpostia. Ei ole pesukoneita, ei jääkaappia, ei etelän hedelmiä. Katuja ei ole kivetetty, ja naisten pitkien hameiden helmat keräävät kadulta rapaa. Yöllä on vaarallista liikkua kaupungilla — ei vain rosvojen, vaan kadulla odottavien kuoppien ja törkykasojen takia. Juna Helsingistä Turkuun kulkee Toijalan kautta — paitsi että alussa ei ole edes junaa, vaan matkaa pitää tehdä hevosvaunuilla.

Kiistellään siitä, pitääkö Suomessa puhua ruotsia vai suomea. Venäjää nyt ei ainakaan! Moni haikailee entisen emämaan suuntaan, vaikka Pietari työllistää tuhansia Suomessa syntyneitä.

Mutta ihmisen mieli on sama ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Jos olet syntynyt taidemaalariksi, maalaat vaikka joutuisit näkemään nälkää.

Maalaat, vaikka joutuisit luopumaan sen tähden elämäsi suuresta rakkaudesta.

Ajan tapoja, ystävyyttä, keksintöjä, rakkauttakin

Iiti Elomaan kirjoittama elämäkertaromaani Pettämätön kauneudentaju kertoo taidemaalari Erik Johan Löfgrenin(1825-1884) värikkäät elämänvaiheet. Samalla se on täysipainoinen historiallinen romaani. Se on moni-ilmeinen sukellus 1800-luvun puolivälin vuosikymmenien suomalaiseen yhteiskuntaan ja taidemaailmaan.

Erik Johan Löfgren, kuvataiteen lyyrinen romantikko, oli ensimmäinen suomalainen ammattilaistaidemaalari. Turkulaissyntyinen Löfgren opiskeli Tukholmassa ja Düsseldorfissa ja erikoistui historiamaalariksi Fredrik Cygnaeuksen ehdotuksesta. Löfgren työskenteli vuosia ulkomailla. Olosuhteiden myötä hänestä kehkeytyi Suomen suuriruhtinaskunnan 1800-luvun puolivälin suosituin muotokuvamaalari. Ateneumin ohella hänen maalauksiaan on esillä valtioneuvoston juhlasalissa Smolnassa sekä presidentinlinnassa. Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär on Löfgrenin tunnetuin historiamaalaus. Maalatakseen sen totuudenmukaisesti hän murtautui vuonna 1862 Turun tuomiokirkossa olevaan Tottien hautaholviin.

**

Savolaissyntyinen Iiti (Irmeli) Elomaa opiskeli venäjän kieltä, kirjallisuutta ja taidehistoriaa. Hän on asunut myös Moskovassa ja Pohjois-Kaukasuksella. Elomaa on julkaissut pakinoita Savon Sanomissa sekä voittanut useita kirjoituskilpailuja, viimeksi Lounais-Suomen Kirjailijat r.y.:n järjestämän satukirjoituskilpailun (2022). Iiti Elomaa on myös trubaduuri, joka kirjoittaa laululyriikkaa, ja hänet on palkittu sävellys- ja sanoituskilpailuissa. Pettämätön kauneudentaju on Iiti Elomaan ensimmäinen romaani.

Syksyllä 2022 Pettämätön kauneudentaju oli Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Romaani on yhä myynnissä Kirjavälityksessä, joten sitä voi tilata kirjakaupoista ja ainakin joistakin verkkokaupoista.