Kuinka kirjailijaksi tullaan

Haluatko luoda kirjallisuutta? Miten kaunokirjallisuus oikein syntyy?

Dorothea Brande: Kuinka kirjailijaksi tullaan

Suom. Elina Koivunen

Pääjalkainen, 2020

ISBN 978-952-7301-03-6

Ykl 86.07

192 sivua

Amerikkalaisen Dorothea Branden Kuinka kirjailijaksi tullaan on toisenlainen luovan kirjoittamisen opas. Se ei kerro — ainakaan varsinaisesti — miten dialogia tai henkilöhahmoja tehdään, eikä se käsittele myöskään romaanin tai novellin rakennetta. Niiden sijasta se keskittyy luovan kirjoittamisen psykologiaan, meissä jokaisessa olevaan ”nerouteen”. Painopiste on kirjoittamisen esteiden purkamisessa ja poistamisessa.

Kaunokirjallisuuden kirjoittaminen on työtä, joka vaatii aikaa ja vaivannäköä. Joka hetki se ei voi olla helppoa. Mutta ei sen pidä olla vaikeatakaan. Dorothea Branden mukaan kirjoittamisen vaikeuksille löytyykin aina syy ja selitys. Nämä vaikeudet voi voittaa, ja ne pitää voittaa. Sillä kirjoittamisen perusvirtauksen pitää olla kunnossa, jotta kirjoittaja voi ratkaista varsinaisia sisältöön liittyviä kysymyksiä.

Jokainen, joka lähtee kirjoittamaan kaunokirjallisuutta, joutuu voittamaan monenlaisia esteitä. Osa niistä on ulkopuolella: toimeentulo, ajankäyttö, lannistavat ystävät ja perheenjäsenet. Monet esteistä ovat kuitenkin kirjoittajan pään sisällä: nolostelu, rimakauhu, riman nostaminen liian korkealle ja siitä seuraava jähmettyminen. Itse asiassa liian kunnianhimoiset pyrkimykset heti alkuvaiheessa ovat tavallisia ongelmien syitä. Brandella oli omaa kokemusta aloittelevien kirjoittajien ohjauksesta. Näiden kokemustensa pohjalta hän jopa väitti, että juuri lahjakkaimmat kirjoittajat saattavat luovuttaa liian aikaisin. Brande halusikin auttaa kirjoittajia voittamaan esteet. Koska hänenkin mielestään kaunokirjallisuudella on merkitystä.

Dorothea Brande oli amerikkalainen toimittaja, kirjailija ja kirjoittamisen opettaja. Hänen omat romaaninsa ovat painuneet unohduksiin, mutta hänen kirjoittamista koskevat oivalluksensa innostavat, avaavat ja virkistävät yhä. Yhdysvalloissa Kuinka kirjailijaksi tullaan -teoksesta otetaan aina uusia painoksia. Pääjalkaisen mainio suomennos on ensimmäinen laatuaan.

Kuinka kirjailijaksi tullaan on suunnattu ensi sijassa aloitteleville kirjoittajille. Kuitenkin siinä on niin omansalainen näkökulma ja niin paljon erilaisia kirjallisuutta ja kirjoittamista koskevia oivalluksia, että sillä on sanottavaa kokeneellekin kirjailijalle.

Tällä hetkellä Branden teosta on mahdollista ostaa suoraan kustantajalta. Tiedustelut: info@paajalkainen.fi