Elena Ferranten salaisuus

Elina Koivunen,

Elena Ferranten salaisuus ja muita esseitä

Tekijän kuvittama

Pääjalkainen, 2019

192 sivua                    

ISBN 978-952-7301-01-2

Elina Koivusen esseekokoelman nimiessee käsittelee italialaisen Elena Ferranten Napoli-romaanisarjaa ja tämän muuta tuotantoa, mutta myös kysymystä ”Elena Ferranten” henkilöllisyydestä. Kuka piilee kirjailijanimen takana? Elena Ferrante on profiloitu nimenomaan naiskirjailijaksi, mutta onko selvää, että nimen takana on nainen? Mitä se merkitsee, jos Elena Ferrante onkin mies?

Elena Ferranten lisäksi Koivusen esseissä pohditaan filosofian olemusta, elämän käännekohtia, suomalaisen kaunokirjallisuuden haasteita, Aili Somersalon Mestaritontun seikkailuja ynnä Päivikin satua, kauneutta, rumuutta ja noita-akkoja, Hannibal Lecteriä ja ihmissyöntiä ylipäätään sekä dekkareita ja kuolemaa. Muun muassa.

Elina Koivunen on julkaissut aikaisemmin lihansyönnin etiikkaa pohtivan nuorten spefi-romaanin Ailitza eli Kävelevä maailma (Pääjalkainen, 2018).

Essee ei ole tutkielma. Se ei ole muistelmat, ei novelli eikä runo. Mutta siinä voi olla vivahteita kaikista näistä.

Tärkeimmät hyvän esseen tunnusmerkit ovat luettavuus ja kiinnostava sisältö, johon haluaa ehkä palata myöhemminkin.

Elina Koivusen esseet eivät pyri ”täydellisiksi”. Tavoitteena ei ole kiertyä kauniiksi taidonnäytteiksi. Sen sijaan niissä arvostetaan myös rupia, ja syyliä.

Miksi kirjoittaa, jos ei uskalla kirjoittaa rohkeasti ja omaäänisesti?

info@paajalkainen.fi

www.paajalkainen.fi