Kirjat

Dorothea Brande

Kuinka kirjailijaksi tullaan

suom. Elina Koivunen        

ISBN 978-952-7301-03-6    

Ykl 86.07      

192 sivua

Kirjoittamisesta on kirjoitettu paljon, mutta Dorothea Branden hiljainen klassikko poikkeaa muista aihealueen opuksista. Brande lähestyy aihetta itse kirjoittamisprosessin kautta: miten päästään tilaan, jossa kirjoittaminen sujuu. Hän on erityisen kiinnostunut kirjoittamisen psykologisista esteistä ja väittää jopa, että lahjakkaimmat kirjoittajat, joilla olisi eniten annettavaa, luovuttavat usein liian aikaisin.

Amerikkalainen Dorothea Brande (1893-1948) aloitti luovan kirjoittamisen opettajana 1930-luvulla. Kuinka kirjailijaksi tullaan ilmestyi alkuaan vuonna 1934, ja Yhdysvalloissa siitä on otettu aina uusia painoksia. Sitä ei ole suomennettu aiemmin.

Kirjaa myyvät verkkokirjakaupat, kuten Booky.fi . Sen voi tilata myös suoraan Pääjalkaiselta osoitteesta tilaukset@paajalkainen.fi hintaan 25,00 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen.                          

Tätä kuten muitakin Pääjalkaisen kirjoja myyvät myös kivijalkakirjakaupat ympäri Suomen. Jos kirjaa ei löydy omasta kirjakaupastasi, voit pyytää kauppiasta tilaamaan sen. Yleensä kirjan saa näinkin suhteellisen nopeasti.

***************

Alina Vaatturi

Oranssia ja sitten pimeää

ISBN 978-952-7301-04-3

288 sivua

Voiko dekkari olla feministinen? Ehkä voi ollakin. Nimittäin jos uhrina on nuori tyttö, mutta murhan syy on jotakin muuta kuin se tavallinen tarina.

Aime Taljamo oli etuoikeutettu lukiolaistyttö, jonka elämässä ei pitänyt olla ongelmia. Hänellä ei ollut mitään syytä karata kotoa. Aime Taljamon katoaminen käynnistääkin ison etsintäoperaation. Missä Aime on? Miksi ne ystävät, joiden luulisi tietävän jotakin, puhuvat asian sivusta — tai vaikenevat kokonaan?

Oranssia ja sitten pimeää esittelee Vernen ja Helinän — kaksi amatööriä rikoksen kimpussa. Aime Taljamon ei-biologinen setä Verne Pörninen ei haluaisi leikkiä salapoliisia. Pastori Helinä Reunanen ei ole niinkään kiinnostunut Aimen katoamisesta, vaan sitä sivuavista muiden murheista. Sattuma lennättää nämä kaksi ihmistä toistensa tielle. He tulevat eri maailmoista. He ovat täydelliset vastakohdat. Vai ovatko?

Oranssia ja sitten pimeää tekee kunniaa perinteiselle salapoliisiromaanille.  Kuitenkin se rikkoo kaavoja ja kääntää tuttuja asioita nurinniskoin.

arvostelukappalepyynnöt: info@paajalkainen.fi

Kirjaa myyvät verkkokirjakaupat, kuten Booky.fi . Sen voi tilata myös suoraan Pääjalkaiselta osoitteesta tilaukset@paajalkainen.fi hintaan 23,50 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen.                          

Tätä kuten muitakin Pääjalkaisen kirjoja myyvät myös kivijalkakirjakaupat ympäri Suomen. Jos kirjaa ei löydy omasta kirjakaupastasi, voit pyytää kauppiasta tilaamaan sen. Yleensä kirjan saa näinkin suhteellisen nopeasti.

********************

Elina Koivunen,

Elena Ferranten salaisuus ja muita esseitä

Tekijän kuvittama

Pääjalkainen, 2019

192 sivua                    

ISBN 978-952-7301-01-2

Elina Koivusen esseekokoelman nimiessee käsittelee italialaisen Elena Ferranten Napoli-romaanisarjaa ja tämän muuta tuotantoa, mutta myös kysymystä ”Elena Ferranten” henkilöllisyydestä. Kuka piilee kirjailijanimen takana? Elena Ferrante on profiloitu nimenomaan naiskirjailijaksi, mutta onko selvää, että nimen takana on nainen? Mitä se merkitsee, jos Elena Ferrante onkin mies?

Elena Ferranten lisäksi Koivusen esseissä pohditaan filosofian olemusta, elämän käännekohtia, suomalaisen kaunokirjallisuuden haasteita, Aili Somersalon Mestaritontun seikkailuja ynnä Päivikin satua, kauneutta, rumuutta ja noita-akkoja, Hannibal Lecteriä ja ihmissyöntiä ylipäätään sekä dekkareita ja kuolemaa. Muun muassa.

Elina Koivunen on julkaissut aikaisemmin lihansyönnin etiikkaa pohtivan nuorten spefi-romaanin Ailitza eli Kävelevä maailma (Pääjalkainen, 2018).

Essee ei ole tutkielma. Se ei ole muistelmat, ei novelli eikä runo. Mutta siinä voi olla vivahteita kaikista näistä.

Tärkeimmät hyvän esseen tunnusmerkit ovat luettavuus ja kiinnostava sisältö, johon haluaa ehkä palata myöhemminkin.

Elina Koivusen esseet eivät pyri ”täydellisiksi”. Tavoitteena ei ole kiertyä kauniiksi taidonnäytteiksi. Sen sijaan niissä arvostetaan myös rupia, ja syyliä.

Miksi kirjoittaa, jos ei uskalla kirjoittaa rohkeasti ja omaäänisesti?

info@paajalkainen.fi

www.paajalkainen.fi

***

Heli Hulmi, Luopumisharjoituksia

HS 3.3.2019

Romaani.

Pääjalkainen, 2018.

ISBN 978-952-7301-02-9

Ykl 84.2

Nidottu, 224 sivua

Heli Hulmin (s. 1958) romaani Luopumisharjoituksiakertoo Ellasta, Kristiinasta ja Liljasta, nuoruudenystävistä, jotka elämä on kuljettanut eri suuntiin. Yksi heistä asuu Roomassa, toinen opiskelee saattohoitoa Lontoossa, kolmas on taideterapeuttina Itä-Suomessa.

Monen vuoden tauon jälkeen he kokoontuvat Helsinkiin, jossa yhteinen vanha ystävä, maailmallakin menestynyt valokuvaaja Olavi on järjestämässä elämäntyönäyttelyä. Mutta kuinka sellainen on mahdollista, kun elämä kai kuitenkin on vielä kesken?

Luopumisharjoituksiaon tarkkanäköinen romaani elämänkaaresta. Siitä, mitä itse kukin elämässä oppii, ja millä tavalla. Sekä ystävyydestä ja luopumisesta.

Kokeneen kirjoittajan viisaat lauseet ja virkistävät havainnot johdattavat vakavien kysymysten äärelle lempeästi, vaivatta.

Elämä jättää meihin jälkensä. Ja me jätämme jäljen ystäviimme.

Luopumisharjoituksiaon kirjoitettu ennen muuta niille lukijoille, joilla on jo omaakin elämänkokemusta. Niille, joille ei lukijoina riitä pelkkä hetken huvi, vaan jotka etsivät kirjoista vastakaikua omille ajatuksilleen — joskus jopa vastauksia kysymyksiinsä.

Elämä on harvemmin kovin helppoa, ja melkein aina se yllättää. Asiat menevät toisin kuin nuorena kuvittelee. Toisaalta nuoruudenkin merkitys muuttuu, kun siihen saa etäisyyttä. Aina ei elämisen hetkellä tajua, mistä kokemuksesta tulee käänteentekevä, mihin aina palaa. Ja kuinka merkittäviä nuoruusvuosien ystävät ovat meistä itse kullekin.

Luopumisharjoituksiaon niitä kirjoja, jonka lauseita haluaa alleviivata. Se kestää monta lukukertaa.

Haastattelupyynnöt myös suoraan: hulmi.heli@gmail.com

Hinta suoraan kustantajalta tilattuna 23,00 euroa. Hintaan sisältyy postitus Suomeen. Tilaukset osoitteesta tilaukset@paajalkainen.fi

***

Elina Koivunen, Ailitza eli Kävelevä maailma

kuvittanut  Giannetta Porta

Nuortenromaani / nuorten aikuisten romaani

ISBN 978-952-7301-00-5

Ykl 84.2

416 sivua

Ailitza ei ole enää punaposki pikkutyttö. Hänestä tulee kohta aikuinen. Kun katastrofi iskee, hän haluaa vain läheistensä luo – mutta tulee vedetyksi kummalliseen seikkailuun. Onko ihminen peto, kun ihminen syö muita eläimiä?

Ailitzan eli Kävelevän maailman juoni kiertyy lihansyönnin pulmien ympärille. Se on nuortenromaani, joka lumoaa myös aikuisen lukijan.

Ailitza eli Kävelevä maailma on Elina Koivusen esikoisromaani.

Kuvittaja Giannetta Portan löydät myös sivulta www.olipahantaas.fi

Arvostelukappaleet : info@paajalkainen.fi

Hinta suoraan kustantajalta tilattuna 26 euroa, johon sisältyy postitus Suomeen. Tilaus toimitetaan ennakkomaksun jälkeen. tilaukset@paajalkainen.fi

*****