Ennakkotietoa tulossa olevista kirjoista

Alina Vaatturi,  Oranssia ja sitten pimeää

ISBN 978-952-7301-04-3

n. 300 sivua, ilmestyy alkukesästä

Voiko dekkari olla feministinen? Ehkä voi ollakin. Nimittäin jos uhrina on nuori tyttö, mutta murhan syy on jotakin muuta kuin se tavallinen tarina.

Aime Taljamo oli etuoikeutettu lukiolaistyttö, jonka elämässä ei pitänyt olla ongelmia. Hänellä ei ollut mitään syytä karata kotoa. Aime Taljamon katoaminen käynnistääkin ison etsintäoperaation. Missä Aime on? Miksi ne ystävät, joiden luulisi tietävän jotakin, puhuvat asian sivusta — tai vaikenevat kokonaan?

Oranssia ja sitten pimeää esittelee Vernen ja Helinän — kaksi amatööriä rikoksen kimpussa. Aime Taljamon ei-biologinen setä Verne Pörninen ei haluaisi leikkiä salapoliisia. Pastori Helinä Reunanen ei ole niinkään kiinnostunut Aimen katoamisesta, vaan sitä sivuavista muiden murheista. Sattuma lennättää nämä kaksi ihmistä toistensa tielle. He tulevat eri maailmoista. He ovat täydelliset vastakohdat. Vai ovatko?

Oranssia ja sitten pimeää tekee kunniaa perinteiselle salapoliisiromaanille.  Kuitenkin se rikkoo kaavoja ja kääntää tuttuja asioita nurinniskoin.

 

********

Selma Lagerlöf, Elsalill

ISBN 978-952-7301-05-0

Selma Lagerlöfin vuonna 1904 ilmestyneen pienoisromaanin uusi ja ajanmukaistettu tulkinta erityisesti nuorille lukijoille. Teos on suomennettu aiemmin nimellä Aarne-herran rahat, ja Mauritz Stiller ohjasi sen pohjalta komean mykkäelokuvan vuonna 1919. Tarina sijoittuu 1500-luvulle ja perustuu tositapahtumiin.

Uuden version lähtökohtana on vahva (feministinen) oletus, että Lagerlöf olisi itsekin rakentanut kertomuksensa toisin, jos hän olisi kirjoittanut sen sata vuotta myöhemmin. Tämä mukaelma onkin nimetty  — rahojen sijasta — tarinan varsinaisen keskushenkilön, Elsalill-nimisen teinitytön mukaan.

 

*****

Dorothea Brande, Miten kirjailijaksi tullaan

Tietokirjasuomennos

ISBN 978-952-7301-03-6

Ykl 86.07

n. 220 sivua

Kirjoittamisesta on kirjoitettu paljon, mutta Dorothea Branden hiljainen klassikko poikkeaa muista aihealueen opuksista. Brande lähestyy aihetta itse kirjoittamisprosessin kautta: miten päästään tilaan, jossa kirjoittaminen sujuu. Hän on erityisen kiinnostunut kirjoittamisen psykologisista esteistä ja väittää jopa, että lahjakkaimmat kirjoittajat, joilla olisi eniten annettavaa, luovuttavat usein liian aikaisin.

Amerikkalainen Dorothea Brande (1893-1948) aloitti luovan kirjoittamisen opettajana 1920-luvulla. Miten kirjailijaksi tullaan ilmestyi alkuaan vuonna 1934, ja Yhdysvalloissa siitä on otettu aina uusia painoksia. Sitä ei ole suomennettu aiemmin.

Ilmestyy syksyllä 2019.