Tulossa vuonna 2020

Dorothea Brande

Kuinka

kirjailijaksi

tullaan

Tietokirjasuomennos

ISBN 978-952-7301-03-6

Ykl 86.07

n. 160 sivua

Kirjoittamisesta on kirjoitettu paljon, mutta Dorothea Branden hiljainen klassikko poikkeaa muista aihealueen opuksista. Brande lähestyy aihetta itse kirjoittamisprosessin kautta: miten päästään tilaan, jossa kirjoittaminen sujuu. Hän on erityisen kiinnostunut kirjoittamisen psykologisista esteistä ja väittää jopa, että lahjakkaimmat kirjoittajat, joilla olisi eniten annettavaa, luovuttavat usein liian aikaisin.

Amerikkalainen Dorothea Brande (1893-1948) aloitti luovan kirjoittamisen opettajana 1920-luvulla. Kuinka kirjailijaksi tullaan (Becoming a Writer) ilmestyi alkuaan vuonna 1934, ja Yhdysvalloissa siitä on otettu aina uusia painoksia. Sitä ei ole suomennettu aiemmin.

Haluatko julkaista kirjan? Kenties tarvitset muuten apua käsikirjoituksesi kanssa?

Kirjailijan ammattiin ei ole kouluja eikä tutkintoja. Kukaan ei tivaa kirjailijalta arvosanoja. Lukijalle riittää lopputulos, kirja.

Joidenkin mielestä kirjoittamista ei edes voi opettaa. Ehkä uutta luovimmat kirjailijat ovatkin paljolti itseoppineita.

Kirjoittajaa voidaan silti opastaa ja auttaa; kaikkien ei ole pakko tehdä alussa samoja virheitä.

Pääjalkainen ottaa uusia käsikirjoituksia luettavaksi maksua vastaan ja vain postitse lähetettyinä paperitulosteina. Emme lue käsikirjoituksia, jotka on lähetetty sähköpostissa tiedostomuodossa.

Miksi pitää maksaa, jotta saa käsikirjoituksensa luettavaksi?

Koska lukeminen on jonkun työtä, ja työstä kuuluu maksaa korvaus.

Kirjoittajan kannalta maksullisuus takaa, että käsikirjoitus oikeasti ja todella luetaan.

Kirjoittaja saa käsikirjoituksestaan henkilökohtaisen, räätälöidyn lausunnon.

Emme lähetä monistettuja palautuskirjeitä.

Käsikirjoitus myös palautetaan kirjoittajalle, ellei hän muuta toivo.

Ei ole aina helppoa tunnistaa hyvää käsikirjoitusta. 

Pääjalkaisessa emme etsi mitään määrättyä aihepiiriä tai tyyliä, minkä seurauksena olisimme sokeita kaikelle muulle.

**

Pääjalkaisen lukemismaksut 1.2.-14.6.2020

Runo- ja aforismikokoelmat:                                         250 euroa

Novelli- ja esseekokoelmat sekä lastenromaanit:          280 euroa

Lyhyt romaani (alle 400 000 merkkiä):                         450 euroa

Pitempi romaani (yli 400 000 merkkiä):                       575 euroa

Hinnat sisältävät arvonlisäveron (24 %).

KUITENKIN jos tarjottu käsikirjoitus on jo julkaisuvalmis ja Pääjalkainen haluaa julkaista sen sellaisenaan, ilman isompia korjailuja, lukemispalkkio palautetaan kirjoittajalle. Tämä tapahtuu siinä vaiheessa, kun tehdään kustannussopimus.

Muistutamme, että pienessä kustannusyrityksessä julkaisukynnys ei ole automaattisesti alempi kuin isossa. 

Jos haluat tarjota käsikirjoitustasi Pääjalkaiselle, lähetä ensin sähköpostia osoitteeseen:

info@paajalkainen.fi

Vastauksessa saat maksu- ja muut ohjeet sekä vinkkejä käsikirjoituksen postittamiseksi.

Pääjalkainen voi auttaa myös, mikäli tarvitset ulkopuolista apua vielä keskeneräisen käsikirjoituksesi kanssa. Ehkä olet jäänyt jumiin etkä tiedä, mitä tehdä seuraavaksi. Miksi teksti ei etene? Pitäisikö kirjoittaa lisää vaiko poistaa jo kirjoitettua? Omalle tekstilleen voi tulla sokeaksi, varsinkin, jos on työstänyt sitä kauan. Ulkopuolinen, paneutunut ammattilukija voi silloin auttaa.

Lisäksi Pääjalkainen tarjoaa kustannustoimittajan palveluja omakustantajille, jotka haluavat, että joku toinenkin käy läpi heidän tekstinsä ennen kuin se menee eteenpäin.

Myös näissä tilanteissa ota yhteys Pääjalkaiseen:

info@paajalkainen.fi

Käsikirjoituksia lukee kustantaja Elina Koivunen, joka kirjoittaa itsekin.

Mikä kumma pääjalkainen?

PIKKURUINEN  Pääjalkainen  RAVISTELEE KIRJANKUSTANNUSALAA

Kustannusala on ollut kriisissä pitkään. Kriisi on kuitenkin vain niissä kustantamoissa, joilla on ollut iso oppikirjatiimi, iloinen markkinointiosasto ja kivitalo Helsingin keskustassa. Itse asiassa Suomessa syntyy niin paljon pieniä kustantamoja, että uuden kustantamon perustaminen ei ole sinänsä mikään uutinen. Joidenkin mielestä se on peräti ”uusi musta”.

Pääjalkainen on kuitenkin luotu erilaiseksi kustantamoksi. Pääjalkaisessa halutaan kyseenalaistaa monet vakiintuneet käytännöt. Voiko kirja elää pitempään kuin syksystä jouluun? Ja: elämme visuaalisuuden keskellä, joten miksi niin moni julkaisee rumia kirjoja?

Pääjalkaisen suurin innovaatio liittyy uusien käsikirjoitusten seulomiseen. Suomessa oli pitkään vakiintunut käytäntö, että kustantajat antoivat lausuntoja myös hylkäämistään käsikirjoituksista. Enää näin ei ole. Tämä johtuu käsikirjoitusten tulvasta: nykyään kirjoittajat lähettävät hengentuotteensa kymmenellekin kustantajalle samaan aikaan. Tämän on mahdollistanut toisaalta Internet, toisaalta tietokone ja halvat tulostimet. Kirjoittajien piirissä arvellaan, että vain harva tarjottu käsikirjoitus edes luetaan. Ja jos luetaan, niin samaa käsikirjoitusta viidessä kustantamossa samaan aikaan – kaikkien aikaa tuhlaten.

Pääjalkainen toimii toisin. Pääjalkainen ottaa uusia käsikirjoituksia luettavaksi ainoastaan maksua vastaan. Maksu määräytyy tekstin laajuuden eli työmäärän mukaan. Maksu takaa, että jokainen vastaanotettu käsikirjoitus luetaan ja siitä saa punnitun, henkilökohtaisen arvion. Jos Pääjalkainen haluaa julkaista tarjotun käsikirjoituksen, maksu palautetaan.

Pienen kustantamon julkaisukynnys on korkeampi kuin ison, koska resurssit ovat pienemmät. Toisaalta pienessä kustantamossa jokaiseen kirjaan panostetaan. Tavoitteena on, että jokainen Pääjalkaisen julkaisema kirja on sisällöltään vahva – ja esineenä kaunis.

Pääjalkaisen ensimmäiset kaksi kirjaa, Heli Hulmin romaani Luopumisharjoituksia ja Elina Koivusen spekulatiiviseen fiktioon kuuluva Ailitza eli Kävelevä maailma, ilmestyivät vuoden 2018 lopulla.